Wegańskie, Bezglutenowe Muffinki z czekoladą i borówkami

"
n

Kategoria

Data publikacji

09/14/2022

Autor

Edward Dylewski

Babeczki na bogato, z gorzką czekoladą i z borówkami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez miksera.
Wyszły naprawdę cudnie! Goście byli zachwyceni – nie spodziewali się, że bezglutenowe i wegańskie, bo bardzo ładnie trzymały fason, nie kruszyły się i były odpowiednio wilgotne. Czekolada i borówki fajnie dopełniały smak muffinek. A można je przygotować bardzo szybko!

BEZGLUTENOWE BABECZKI Z CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI

około 15 szt.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki z ciecierzycy (140 g)
  • 1/2 szkl. mąki kasztanowej (70 g)
  • 1/2 szkl. cukru (120 g)
  • 2 łyżki skrobi z tapioki (25 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2/3 szkl. wegańskiego jogurtu (u mnie migdałowy)
  • 1/3 szkl. napoju roślinnego (u mnie owsiany)
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 duże garście borówek amerykańskich (70 g)
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady Wegańskie Serce (50 g)
  • Do dekoracji: garść borówek, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1/2 łyżeczki oleju.

Wykonanie:

  1.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami.
  2.  W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę oraz umyte i osuszone borówki. Mieszamy.
  3.  Do miski z suchymi składnikami wlewamy wszystkie mokre składniki i mieszamy do czasu, aż się połączą.
  4. Do papilotek nakładamy porcje ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Studzimy na kratce.
  5. Babeczki dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i świeżymi borówkami.

Smacznego! 🙂

Pozostańmy w kontakcie!

Skorzystaj z formularza kontaktowego i podziel się swoimi przemyśleniami, sugestiami czy komentarzem…