Deser czekoladowy z quinoa, to pudding z czekolady w wersji fit. Wykorzystałam nadwyżkę komosy z obiadu, a więc również zero waste. Pychota na ciepło! Niezmiernie mnie to cieszy, bo zwykle właśnie to oczekiwanie, aż coś się upiecze/zastygnie/stężeje/schłodzi, jest najgorsze… Samo wykonanie nie jest skomplikowane. Deser nie jest mocno zwarty, nie musi. W razie potrzeby można dorzucić więcej czekolady lub chia. W kwestii dekoracji, pozostawiam to Waszej fantazji!
DESER CZEKOLADOWY Z QUINOA
4 porcje
Składniki:
- 1 – 1 i 1/2 szkl.. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) – u mnie czarna
- 1 szkl. napoju roślinnego – u mnie sojowy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady – u mnie gorzka 70% Wegańskie Serce
- 1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 łyżka wody różanej
Wykonanie:
- W rondelku umieścić ugotowaną komosę i napój roślinny. Podgrzać, aż będą ciepłe i wrzucić połamaną czekoladę. Pozostawić na chwilę a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady.
- Dosypać nasiona chia, wlać wodę różaną i ponownie zamieszać. Odstawić na około 10 minut, żeby nasiona spęczniały. Co jakiś czas przemieszać.
- Dzielić na porcje, nakładając deser do pucharków lub słoiczków. Dekorować i zjadać na ciepło, lub wstawić do lodówki, aby mieszanka się schłodziła i stężała a wtedy dekorować dopiero przed podaniem. Koniec 🙂
Smacznego!